Lifestyle

CNN: Trump proglašava vanredno stanje

Predsjednik SAD-a Donald Trump je nagovijestio da je spreman da potpiše zakon o finansiranju rada vlade i da proglasi vanredno stanje po pitanju granice, izjavio je lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnell, prenosi CNN.

McConnell je kazao da će Senat uskoro glasati o zakonu koji je potreban da bi se izbjegla djelimična blokada savezne vlade u petak, navodi AP.

Mjera će omogućiti rad vlade do kraja fiskalne godine, ali bez 5,7 milijardi dolara koje je Trump tražio za izgradnju zida na granici s Meksikom. Očekuje se da će o zakonu danas glasati i Predstavnički dom Kongresa SAD-a. Trumpova saglasnost bi okončala neizvjesnost koja je počela prije Nove godine i uslijed koje je rad vlade bio paralisan rekordnih 35 dana.

Demokrate i republikanci postigli su u ponedjeljak načelni dogovor o bezbjednosti granica kako bi spriječili još jednu djelimičnu blokadu vlade.

Djelimična blokada vlade trajala je do 25. januara, kada je Trump potpisao zakon koji omogućava finansiranje saveznih agencija samo do 15. februara.

Povezani Članci