Nekategorisano

U Beogradu počeo peti protest “Jedan od pet miliona”

Na posljednjem protestu 29. decembra zatražena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Peti protest građana protiv nasilja pod sloganom “Jedan od pet miliona” počeo je u 18 sati u Beogradu, a najavljeno je da će govoriti glumci Radoslav Milenković i Branislav Trifunović. Građani su ispunili Studentski trg i Vasinu ulicu.

Organizatori su na Facebook stranici “Stop krvavim košuljama” ranije objavili zahtjeve, među kojima “da MUP prebrojava kriminalce, a ne demonstrante”, “Da se zapošljavamo znanjem, a ne partijskom knjižicom”, “Da se grad kiti SMS porukama, a djeca liječe državnim novcem”.

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Ljevice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada.

Zahtjevi su prošireni, traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izvještavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsjednika inicijative SDP-a Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Na posljednjem protestu 29. decembra zatražena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je poslije prvog protesta u Beogradu 8. decembra rekao da neće podleći pritisku ulice, makar na proteste izašlo pet miliona ljudi, da bi poslije izjavio da je spreman da sasluša nezadovoljne građane, ali da neće da podliježe pritiscima opozicije.

Protest će danas biti održan i u Kragujevcu u 18 sati pod sloganom “Budi jedan od pet miliona – Kragujevac”, kao i u Nišu, Požegi i Novom Sadu.

Izvor: SRNA

Povezani Članci