Lifestyle

UN optužio šijski pokret Husi da krade hranu od gladnih Jemenaca

Agencija za hranu UN-a u ponedjeljak je zaprijetila da će suspendirati slanje pomoći u Jemen ako šiijski pobunjenici Husi ne zaustave krađe i prevare u distribuciji hrane, upozoravajući da će suspenzija utjecati na oko tri miliona ljudi.

U pismu upućenom vođi Husi pobunjenika Abdul-Maleku al-Houthiju, direktor WFP (Svjetskog programa za hranu) David Beasley, je rekao da je istraživanje provedeno od strane Agencije pokazalo da samo 40% pomoći u Sani, koja je pod kontrolom pobunjenih Husija, dospije do korisnika, a samo trećina u sjevernom uporištu pobunjenika Saadi.

„Ako u roku od 10 dana ne poduzmete potrebne korake, WFP neće imati izbora nego da obustavi pomoć … koju prima skoro tri miliona ljudi“, navodi se u pismu, piše The Washington Post.

Associated Press je izvijestio u ponedjeljak da su oružane frakcije na obje strane sukoba krale prijeko potrebnu pomoć u hrani i preusmjeravali je svojim borcima ili preprodavali. Neke skupine blokiraju isporuke u zajednice koje smatraju svojim neprijateljima.

Reuters u svom tekstu piše kako je u ponedjeljak WFP optužio Husije za krađu hrane „iz usta gladnih ljudi” i preusmjeravanje isporuke hrane. Iz ove UN-ove agencije su rekli da posjeduju fotografske dokaze da pobunjeni Husiji vrše zapljenu hrane i manipuliraju spiskovima primalaca pomoći.

„Ovakvo ponašanje predstavlja krađa hrane iz usta gladnih ljudi. U vrijeme kada djeca u Jemenu umiru, jer nemaju dovoljno hrane za jesti, to je nevjerojatno. Ovo kriminalno ponašanje mora prestati odmah”, ističe Reuters riječi izvršnog direktora WFP-a Davida Beasleya.

WFP pomaže oko 8 miliona gladnih ljudi u Jemenu, a nastoji povećati obim pomoći kako bi obuhvatio ukupno 12 miliona. No, WFP želi promijeniti sistem podjele pomoći i uvesti biometrijske registracije kako bi se spriječila zloupotreba, ali, navode iz WFP-a, pobunjenici odbijaju takve mjere.

saff.ba

Tagovi

Povezani Članci